Calculează informațiile nutriționale cerute de ANPC simplu și gratuit, cu ajutorul inteligenței artificiale!

Chat
Danci Crina
Danci Crina 16.03.2022

De la 15 martie, ANPC impune afișarea informațiilor nutriționale detaliate pentru produsele oferite în restaurante. Află cum să utilizezi ChatGPT, o aplicație de inteligență artificială (AI) gratuită, pentru a obține aceste informații într-un mod simplu și eficient.

Pasul 1: Accesează ChatGPT

Intră pe platforma ChatGPT, creează un cont gratuit și pregătește-te să comunici în limba română, folosind un limbaj natural. Vei putea, practic, folosi ChatGPT ca pe propriul tău nutriționist.

Pasul 2: Introdu rețeta și solicită informațiile nutriționale

Descrie rețeta, menționând ingredientele, cantitățile și metoda de gătit. Asigură-te că oferi toate detaliile pe care le ai despre rețetă (e.g. tipul de orez, dacă orezul este fiert sau crud, tipul de vită (tenderloin, file), dacă sosul are zahăr adăugat etc.) Solicită informațiile nutriționale la 100g în formatul cerut de ANPC și roagă AI-ul să menționeze orice presupuneri făcute. Exemplu:

Am o rețetă de paste cu sos de roșii. Ingredientele sunt: 200g paste făinoase, 100g sos de roșii, 50g brânză rasă, 20g ulei de măsline, 50g ciuperci, 30g ceapă și 10g usturoi.

Oferă-mi valorile nutriționale per 100g, într-o propoziție în următorul format: "Valoare Energetică (kJ/kcal), Grăsimi (g), din care acizi grași saturați (g), Glucide (g), Zaharuri (g), Proteine (g), Sare (g)."

Menționează orice fel de presupuneri făcute (în legătură cu tipurile de produse, modul de gătire sau sursa ingredientelor).

Pasul 3: Revizuiește răspunsul

Verifică răspunsul primit de la ChatGPT și cere informații suplimentare, dacă este cazul.

Exemplu:

Cum ai ajuns la această valoare de calorii per 100g?

AI-ul îți va explica pas cu pas care sunt presupunerile făcute și cum a ajuns la valoarea finală a numărului de kcal sau a altor valori.

Pasul 4: Furnizează informații suplimentare și cere o recalculare

După ce AI-ul ți-a explicat ce și cum a calculat, oferă informații suplimentare pe care le consideri esențiale, pe baza presupunerilor făcute de aceasta.

Exemplu:

Orezul din rețetă este fiert
sau
Orezul este de fapt orez brun și nu alb

AI-ul îți va recalcula informațiile nutriționale în funcție de aceste noi informații.

Pasul 5: Afișează informațiile nutriționale în meniul tău digital

Adaugă informațiile obținute în meniul tău digital sau fizic.Dorești un meniu digital gratuit pentru restaurantul tău? www.meniudigital.ro.